A húsfeldolgozás 4,5 százalékkal bővült

A húsfeldolgozás 4,5 százalékkal bővült

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 17,1 százalékkal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésről közzétett gyorstájékoztatójából. A legnagyobb súlyt (23 százalék) képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 4,5, a második legjelentősebb növényi, állati olaj gyártása pedig 41 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához viszonyítva.


2022. július 18.

Csupán egy alágazatban mérséklődött a kibocsátás: a malomipari termék, keményítő gyártása 0,2 százalékkal csökkent.

Összességében 2022 májusában az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 májusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában. A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mértünk, a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. áprilisinál 1,4 százalékkal nagyobb volt.

Az ipari export volumene 11,6 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 30 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 13,0, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 12,3 százalékkal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 9,5, a feldolgozóiparé 7,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,8, a csekély súlyú bányászaté 10,0 százalékkal nőtt 2021 májusához képest, míg az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,9 százalékkal csökkent.

2022. január–májusban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,6, a 40 százalékot képviselő hazai értékesítésé 9,4 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 4,6 százalékkal. A legnagyobb mértékben, 14,4 százalékkal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 2,1 és 8,5 százalék között.

Forrás: Agrofórum Online
Fotó: Unsplash