Alternatív vetőmagkezelési eljárások – felfutó ágazat

Alternatív vetőmagkezelési eljárások – felfutó ágazat

A biológiai vetőmagkezelési üzletág az elmúlt évek során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ez a tendencia folytatódik is. Ezek az eljárások a vetőmag védelmét szolgálják, és a korai csírázási szakaszban célzott védelmet nyújtanak bizonyos kártevők és gombabetegségek ellen.


2022. augusztus 2.

Mindazonáltal a szabályozási körülmények, a biológiai vetőmag-kezelési módszerek magas költsége, valamint a készítmények korlátozott hozzáférhetősége gátolják az intenzív piaci térhódítást. Az idén megjelent ,,Globális Biológiai Vetőmagkezelési Piac” (Global Biological Seed Treatment Market) című elemzés a piaci kilátásokat, növekedési lehetőségeket, a pandémia hatásait előtérbe helyezve vizsgálja az elkövetkezendő 5 év várható fejleményeit.

Az egyre bővülő mezőgazdasági gyakorlat és a kiváló minőségű mezőgazdasági termékek iránti növekvő kereslet olyan tényezők, amelyek az előrejelzések szerint ösztönzik a biológiai vetőmagkezelés piacának bővülését. Az európai uniós növényvédelmi szabályozások, az eddig kulcsszerepet betöltő hatóanyagok kivonása azok a fő mozgatórugók, amelyek a térségben előre mozdítják a biológiai termékek terjedését.

Ökogazdálkodás a nagyvilágban

A biogazdálkodás jelenleg a világ 187 országában gyakorlat – a reportlinker.com szerint. 2019-es adatok szerint 72,3 millió hektár mezőgazdasági területen legalább 3,1 millió gazdálkodó folytatott biogazdálkodást a nemzetközi ökológiai mezőgazdasági kutatási intézet, a Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) szerint. Az elmúlt években világszerte jelentősen nőtt a biológiai megoldásokkal kezelt területek aránya: a 2017-es 69,5 millió hektárról 2020-ban 74,9 millió hektárra nőtt. 2019-ben a biogazdaságok tekintetében a vezető régiók Óceánia (35,9 millió hektár, ami gobális szinten az ilyen területek felét fedi) és Európa (16,5 millió hektár, 23%) voltak. A sorban Latin-Amerika 8,3 millió hektárral (11%), majd Ázsia (5,9 millió hektár, 8%), Észak-Amerika (3,6 millió hektár, 5%) és végül Afrika (2 millió hektár, 3%) következik.

Világ szinten megfigyelhető jelenség, hogy (ahol lehetőség nyílik rá) a pandémia következtében a tudatos vásárlási attitüd szerint a helyi, leigazolható eredetű, és organikus termékek iránt megnövekedett a kereslet, ami magával vonja az ilyen típusú növényvédelmet, beleértve az alternatív vetőmag-kekezelési technológiákat is.

Hogy halad a külföld?

Az árpa porüszög (Ustilago nuda) gombás megbetegedés ellen az Egyesült Királyságban már tesztelés alatt áll olyan baktériumalapú csávázó készítmény, amely segítségével sikeresen bővíthetőnek látszik ez a piaci szegmens. Franciaország bevezette az ,,Ecophyto 2018” elnevezésű programot, amelynek célja a szintetikus vegyi anyagok felhasználásának 50%-os csökkentése 2018-ig, ami a piacon belül növelte a biológiai alapú mezőgazdasági inputanyagok iránti keresletet. Németetország egyes kutatóintézetei széles körben dolgoznak a biológiai vetőmagkezelési megoldások fejlesztésén, hogy fenntartható megoldásokat kínáljanak a termelők számára. A Fraunhofer Institute for Organic Electronics például a vetőmagok elektronos kezelését, egy modern, környezetbarát, vegyi összetevőktől mentes módszert dolgozott ki, amely a Német Mezőgazdasági Társaság DLG-díját is elnyerte (A Biologische Bundesanstalt nevű állami szerv a kémiai csávázás alternatív módszereként fémjelezte).

A globális biológiai vetőmagkezelési piac mérsékelten konszolidált, olyan jelentős szereplőkkel, mint a Syngenta, a Bayer Crop Science, a BASF, a Novozymes és a MarroneBio Innovations is. A vállalatok jelenleg az új termékek bevezetésével, portfolióbővítéssel próbálják pozicionálni magukat a piacon.

Forrás: Agrofórum Online
Fotó: Agrofórum Online