Ez a két hazai haszonnövény a klímaváltozás nyertese

Ez a két hazai haszonnövény a klímaváltozás nyertese

Egyre gyakrabban fordul elő aszályos időszak hazánkban, ami miatt elsősorban a klímaváltozás okolható. Napjainkban sorra érkeznek a hírek az aszálykárokról, amelyek jelentős anyagi veszteséget jelentenek a gazdaságoknak. Mi azonban találtunk két igen jól jövedelmező növényt, amelyek termesztése pontosan a klímaváltozás miatt terjedhet el Magyarországon.


2022. július 19.

12 milliónál is többet fizetnek kilójáért

A világ legdrágább fűszere a sáfrány, melynek termesztése az utóbbi években ismét gyökeret vert hazánkban. Rendkívül munkaigényes gondozása miatt azonban csak kevesen foglalkoznak vele, elsősorban biogazdaságokban. A gépesítés szóba sem jöhet, ezért családi gazdaságok profitálhatnak leginkább belőle. A sáfránynak jó minőségű bibéjének a kilójáért azonban 12 millió forintot is fizetnek.

Az én véleményem az, hogy a magyar és a bolgár a világ talán két legjobb minőségű sáfránya. Manapság hazánkban csak néhány gazda foglalkozik a jóféle sáfrány (Crocus sativus) termesztésével. Jellenleg nem haladja meg a három kilogrammot a magyar össztermelés. Egy éven belül azonban megduplázódhat az itthon termelt mennyiség, két év múlva pedig négy-ötszörösére növekedhet, hiszen annyian jelezték a Szövetségünk felé, hogy belevágnának a termesztésébe – nyilatkozta korábban Horváth Lénárd, a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségének elnöke a Napi.hu-nak.

A fűszernövényt jellemzően hiánycikk a világpiacon, valamint a gasztronómiai felhasználása mellett a gyógyszeripar is keresi, hiszen szerepet kapott a rákkutatásban.

A növény bár igen érzékeny, a hazai klímaváltozás kifejezetten kedvez neki a szakember szerint. Előnyére válnak az egyre hosszabb, szárazabb és forróbb nyarak. Emellett a sáfrány kedveli a meszes, kötött talajt, azonban rengeteg gyomlálást és a termőföld folyamatos feljavítását igényli.

Terjed a levendula is

Amíg sáfránnyal csak kevesen, levendulával sokkal többen kezdtek el foglalkozni a közelmúltban Magyarországon, meglehetős sikerrel. Ehhez kellett a növény keresleti piaca, valamint hazánk klímaváltozása is – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A francia levendula (Lavandula angustifolia) évszázadok óta jelen van Tihanyban a helyi szerzetesek tevékenységének köszönhetően. Mára azonban országszerte meghonosodott, Veszprém, Vas és Zala megyéken keresztül egészen a Tiszántúlig találni levendulafarmokat. Felhasználja például a gyógyászat, a kozmetika, valamint az élelmiszeripar is.

Igen kedvező számára a Balaton-felvidék mikroklímája. A dörgicsei mészkőtengeren például rendkívül melegek a kora nyári napok, de az egész tenyészidőszakban kiemelkedően magas hőmérsékleteket mérnek. A hasonló klíma miatt összehasonlítható Franciaország talán legismertebb levendulás környékével, a provence-i Avignon vidékével is.

Forrás: Haszon/Agrár
Fotó: Unsplash