Megkerülhetetlen a dísznövényágazat stratégiai céljainak támogatása

Megkerülhetetlen a dísznövényágazat stratégiai céljainak támogatása

A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungaro Green 2020 Szakmai napon, kedden, Szigetszentmiklóson. Az agrárminiszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 2000 hektár szabadföldi és 315 hektár növényházi felületen folyik főként faiskolai- és rózsatőtermesztés, növényházi cserepes dísznövény- […]


2020. szeptember 8.

A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungaro Green 2020 Szakmai napon, kedden, Szigetszentmiklóson.

Az agrárminiszter beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon mintegy 2000 hektár szabadföldi és 315 hektár növényházi felületen folyik főként faiskolai- és rózsatőtermesztés, növényházi cserepes dísznövény- és vágott virág termesztés, szabadföldi évelő növény-, szárazvirág-, valamint virágmagtermesztés. Az ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel, 14 ezer gazdasági egységet tömörít és 120 ezer munkavállalónak biztosít megélhetést.

Nagy István kiemelte a koronavírus-járvány miatt a kormány azonnali segítségként, első lépésben terjesztette ki a dísznövény ágazatra is a jelentős mértékű járulékkedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető hiteltörlesztési moratórium, illetve a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés is nagymértékben javította a vállalkozások helyzetét. Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, mely érintette a szektort. Hozzátette: a növénytermesztési ágazatban megvalósuló alkalmi és idénymunka esetében, a törvény által meghatározott éves időkorlát 120 napról 180 napra növekedett. Ezen túlmenően az alkalmi munka időtartama a legfeljebb havi 15 napról havonta 20 napra emelkedett.

A tárcavezető kifejtette: a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból, az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére, a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt. A dísznövénytermesztők foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró. A támogatási program második szakasza jelenleg is nyitva áll, szeptember 14-ig lehet pályázni. Az idei évben a Vidékfejlesztési Programban pedig további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás lesz elérhető.

A miniszter szerint az intézkedéseink segítségével, a kertésztársadalom áldozatos munkájának és a szakmaközi szervezet hatékony tevékenységének köszönhetően az ágazat helyzete mostanra stabilizálódott. Nagy István köszönetet mondott azért, hogy ezekben a nehéz hónapokban is, a kertészek áldozatos munkájukkal járultak és járulnak hozzá környezetünk, lakóhelyünk színesítéséhez, szépítéséhez, lelki egészségünk megőrzéséhez.

AM Sajtóiroda