Nagy István: Új piacokat is nyerhetünk a válság alatt

Nagy István: Új piacokat is nyerhetünk a válság alatt

A koronavírus okozta válságban a magyar élelmiszer-gazdaság új piacokat is nyerhet, ezért is fontos, hogy életben tartsuk a most kritikus helyzetbe került ágazatokat – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.


2020. április 20.

Állta a nagy rohamot a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar, sikerült mérsékelni a pánikvásárlásokat, mert látták az emberek, hogy folyamatos az ellátás – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nem kérdés, hogy normál esetben 25 millió ember ellátására képes a magyar agrárium és élelmiszeripar, így teljes ellátási biztonságot szolgáltat a hazai fogyasztók számára. A felfokozott kereslet viszont okozott némi logisztikai nehézséget, emellett pedig rámutatott bizonyos hiányosságokra. A miniszter példaként azt említette, hogy hiába gyártunk a legjobb minőségben tejesdobozt itthon, ha nincs kupakja, mert az Olaszországban készül, és éppen nem tudjuk áthozni a határon.

Nagy István elmondta, hogy az Olaszországba szállított spottej piaca a válság elején leállt, de sikerült piacot találni a szállítmányoknak, közben pedig megnövekedett a hazai folyadéktej-fogyasztás is, így a felesleget felszívta a magyar piac. A bárányhúsnál is voltak átmeneti nehézségek, voltak árletörési kísérletek is, de tisztázták a piaci helyzetet, és ez a veszély is elhárult. A kormány pedig kibővítette a kedvezményeket több bajba jutott agrárágazatra is, így például a szintén válságos helyzetben lévő díszkertészekre, a kézművessör-iparra, a pálinkafőzőkre és a borászatokra is.

„Az agrárium az az ágazat, amelyben, ha most nem végzi el az ember a munkát, akkor nem tudja learatni a termést”

– indokolta, miért kell gyorsan segíteni.

A miniszter szerint nálunk kisebb a munkaerőhiány mértéke, mint például a német gazdaságban, ami potenciális előny számunkra. Ha ügyesen megszervezzük, hogy a kertészetbe újonnan bekerülő emberek megtanulják ezt a munkát, akkor olyan piacokra tudunk betörni, amelyeket a konkurenseink a munkaerő hiányában elvesztenek. De más ágazatokban is nyílnak lehetőségek: az olasz tésztagyárak leállása miatt a gyermelyiek szállítottak olyan helyekre, ahová eddig még soha, és bízhatunk abban, hogy ez meg is tud maradni, mert szuperlatívuszokban beszélnek a termékeikről – jelentette ki.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/nagy-istvan-uj-piacokat-is-nyerhetunk-a-valsag-alatt-2194722/