Steyr traktorok az agrárszakképzésnek

Steyr traktorok az agrárszakképzésnek

Steyr traktorok az agrárszakképzésnek  Az Agrárminisztérium fenntartásában működő 15 szakiskola, valamint az agrárszakképző központok 9 tagintézménye 24 erőgépet szerezhet be a szaktárca támogatásával. A nyílt közbeszerzési eljárást a Magtár Termeltető és Kereskedelmi Kft. nyerte el, a cég 24 darab korszerű, a mai technológiai követelményeknek megfelelő Steyr 4085 Kompakt HiLo típusú traktort szállít a jövő agrárgenerációját […]


2020. május 18.

Steyr traktorok az agrárszakképzésnek

 Az Agrárminisztérium fenntartásában működő 15 szakiskola, valamint az agrárszakképző központok 9 tagintézménye 24 erőgépet szerezhet be a szaktárca támogatásával. A nyílt közbeszerzési eljárást a Magtár Termeltető és Kereskedelmi Kft. nyerte el, a cég 24 darab korszerű, a mai technológiai követelményeknek megfelelő Steyr 4085 Kompakt HiLo típusú traktort szállít a jövő agrárgenerációját képző szakiskoláknak.

 A már aláírt szerződés keretében beszerzett traktorokkal a gazdaság igényeinek figyelembe vételével bővítik a konzorcium iskoláinak képzési kínálatát, hogy a szakmai végzettséggel párhuzamosan megerősítsék a digitális kompetenciákat, és a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható digitális szaktudásra tehessenek szert a diákok.

A traktorok beszerzésével nagy lökést kap a digitális technológiával felszerelt erőgépekkel kapcsolatos ismeretek oktatása, a képzőhelyek a gyakorlatban tudják bemutatni működésüket, a hibaelhárítást, és fejleszteni tudják a digitális kompetenciákat.

Ezek az ismeretek az iskolarendszerű általános mezőgazdasági és agrárgépészeti oktatásba és az iskolarendszeren kívüli képzésbe egyaránt beilleszthetők. A fiatalok gyakorlatorientált, kompetenciaalapú szakmai képzése elengedhetetlen, mert ezáltal ismerhetik meg a különböző erőgépek és az általuk végzett talajműveletek közötti összefüggéseket. Cél továbbá, hogy a diákok megismerhessék a korszerű technológiákat alkalmazó mai mezőgazdasági gépeket és a digitális technológiákat, és a munkaerőpiacra kilépve azonnal megállják helyüket, rendelkezzenek azokkal a technológiai alapismeretekkel, amelyek birtokában könnyen be tudnak illeszkedni a korszerű gazdaságok mindennapi munkájába. Ez elősegíti gyors elhelyezkedésüket, a gyors integrációt a munka világába.

A közbeszerzést kiíró konzorciumot alkotó iskolák termelő tangazdaságai a duális képzés irányába mozdultak el a tanulószerződés lehetőségének bevezetésével. A tangazdaságok tárgyi eszközeinek beszerzése a duális képzés feltételrendszerét javítja, a projektben az Agrárminisztérium által fenntartott intézmények vettek részt.

A tangazdaságok eszközeinek fejlesztésével párhuzamosan digitális tananyagokat is kidolgoztak az iskolák, összhangban az Agrárminisztérium középtávú szakképzési stratégiájával, valamint a Szakképzés 4.0 irányelveivel.

A projektben részt vevő intézmények szaktanáraira, szakoktatóira fontos szerep hárult, hiszen a minél gördülékenyebb generációváltás az agráriumban meghatározó fontosságú.

A tananyagfejlesztés során folyamatosan arra törekedtek, hogy a korszerű technológiai ismeretek átadásának minél hatékonyabb módszereit dolgozzák ki, és hogy alapos átadásukra a lehető legtöbb időt lehessen fordítani. Az intézmények a mezőgazdasági képzés iránt érdeklődőknek korszerű ismereteket nyújtó képzési kínálatot és az igényeknek megfelelő oktatási formát kívánnak biztosítani, és ennek érdekében a képzésben részt vevő szakoktatóknak is magas szintű szakmai képzést nyújtanak, többek közt a legkorszerűbb technológiájú gépek és eszközök beszerzésével.

A már beszerzett és a még beszerzendő erőgépek lehetővé teszik a mezőgazdasági és műszaki szaktanárok, szakoktatók, valamint a gazdasági szereplők hatékony együttműködését, mert a gyakorlati bemutatókkal a gépgyártó és gépforgalmazó vállalkozások is bevonhatók a programba, például helyi géptípus-továbbképzések és workshopok szervezésével.

Forrás:

Magyar Mezőgazdaság