TechLab negyedszer: ismét indul a magyar agrár startup program

TechLab negyedszer: ismét indul a magyar agrár startup program

Idén szeptemberben negyedik alkalommal indul az agrár startupokat és nagyvállalatokat összekötő NAK TechLab inkubációs program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara programjába bekerült startupok nagyvállalatok segítségével fejleszthetik megoldásaikat, a szektor igényeinek megfelelően.


2022. augusztus 3.

A NAK agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat.

A 2022-es évben már negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az inkubációs program szakmai partnere a Design Terminal – írta a NAK.

A digitalizáció kikerülhetetlen

„A hazai agrárium digitalizációja elengedhetetlen. A NAK TechLab programban olyan fejlesztéseket támogatunk, melyekkel tagjaink mindennapi munkáját is megkönnyíthetjük. A kamara agrár startup programjával a hatékonysági mutatók növelésén dolgozunk, és több olyan technológiai fejlesztést segítünk elő, vagy veszünk részt a szakmai támogatásukban, melyek jelentős profitnövekedést tudnak produkálni a gazdálkodóknak” – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A nagyvállalatok együttműködésével a magyar mezőgazdaságot érintő, megoldandó problémákat gyűjtötték össze, melyekre a startupok hozhatnak megoldásokat. A nagyvállalatokkal való lehetséges együttműködés jelenthet piaci validációt, közös termékfejlesztést, tesztkörnyezetet, befektetést vagy konkrét megállapodást a startup és a nagyvállalat között.

Ezek a cégek segítenek az ötletek megvalósításában és piacra vitelében

Az idei évben olyan piacvezető nagyvállalatok csatlakoztak a programhoz, mint a CLAAS Hungária Kft., a Corteva Agriscience, a Pápai Hús Kft., az AXIÁL Kft., a Bonafarm Csoport és a Hungrana Kft. A három hónapot felölelő programba várnak minden olyan technológiai fejlesztést, ami a nagyvállalati kihívásokra választ képest adni.

A kihívásokról és a jelentkezésről további részleteket itt lehet olvasni.

A startupoknak óriási segítséget adhat a NAK által biztosított agrár szakértelem termékük továbbfejlesztéséhez.

Az aktuális agrárpiaci információkon túl a startupok üzleti képzésekkel, termékfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva fejleszthetik tovább a digitális megoldásaikat.

Az intenzív mentorálás mellett a résztvevők jogi, valamint tőkebevonással kapcsolatos tanácsokat is kapnak a mihamarabbi piacra lépés érdekében. Technológiai partnerként a Vodafone Business az inkubációs program kezdete óta szakértői és fejlesztői háttérrel támogatja a programban részt vevő startupokat.

A jelentkezési határidő: 2022. augusztus 7.

A NAK TechLab

A NAK TechLab program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja.

A program a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára összpontosít. A 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, melyből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás és megoldás jött létre, melyek az ágazat versenyképességét növelhetik – írták.

Forrás: NAK/Margo
Fotó: NAK TechLab