Európa élmezőnyében a magyar fiatalok

Európa élmezőnyében a magyar fiatalok

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállításával, a párizsi SIA Paris-val párhuzamosan minden évben megrendezik a szarvasmarhabírálati és fiatal borászok nemzetközi szakmai versenyét az agrár­szakképzésben tanuló diákok számára. Ezen idén a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai és oktatói képviselték […]


2024. április 13.

A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági kiállításával, a párizsi SIA Paris-val párhuzamosan minden évben megrendezik a szarvasmarhabírálati és fiatal borászok nemzetközi szakmai versenyét az agrár­szakképzésben tanuló diákok számára.

Ezen idén a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium és a Közép-magyarországi ASzC Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola diákjai és oktatói képviselték Magyarországot. A szarvasmarhabírálati versenyt Tálas Róbert nyerte meg, ezzel hazánk az eddigi legjobb eredményt érte el.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum csapata meghívást kapott Corinne Samouilla (FR) minisztériumi kapcsolattartótól, így utazhattak ki a tanulók és oktatóik a megmérettetésre. A szarvasmarhabírálati versenyen 28 országból 65 diák mérte össze tudását, közülük Tálas Róbert 1. helyezést, Szabó Viktória pedig 12. helyezést ért el.

A fiatal borászok versenyén a 14 országból induló 29 versenyző közül Kökény Levente 14., György Boglárka pedig a 21. helyen végzett.

A versenyen részt vevő diákok az első napon bejárták a kiállítást, megtekintve természetesen a kiállított állatokat is. A diákok újra átbeszélték oktatójukkal, Inotay Zsomborral a bírálati szempontokat, valamint értékelték a felvonultatott állományt. Ebbe a munkába a felkészítő bíró kollégák is bekapcsolódtak.

A versenyen egy hús-, és egy tejelő hasznosítású fajta két-két példányát kellett megítélni küllem alapján.

Délután bemutató bírálat következett, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a francia bírálati szempontok gyakorlati megvalósításáról.

A második napon a kitűzött időpontban a magyar csapat regisztrált, majd elkezdődött a verseny. Bevezették fajtánként a négy állatot, a versenyzőknek pedig egy óra állt rendelkezésre a bírálat elvégzésére.

Fiatal borászok versenye

Az első versenynapon a nemzetközi szekcióban indult csapatoknak a szervezők egy angol nyelvű borbemutatót tartottak.

A rendezvény lebonyolításában közreműködők törekedtek arra, hogy a külföldi fiatalok áttekintő képet kaphassanak az ország borairól, így nemcsak a kóstolt borokat jellemezték, hanem a fajtákkal kapcsolatban egyéb hasznos információkat is megosztottak (hol terem még az adott fajta Franciaországban, a termőhelytől vagy az érleltségtől függően hogyan változnak az érzékszervi tulajdonságai).

A második versenynap első részében a versenyzők öt bort kaptak, amelyekről meg kellett állapítani, hogy a kiadott lapon szereplő fajták közül melyik van a pohárban, mi az évjárata, milyen árfekvésű, milyen éghajlatról származik és melyik oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ezt követte 4 bor érzékszervi bírálata, amit nemcsak a versenyzők végeztek el, hanem a 7 fős bizottság is. Ennek eredményéhez viszonyították a diákok által kapott eredményeket. A magyar diákok a 29 fős mezőnyben helyt álltak, a 14. és a 21. helyezést vívták ki maguknak. Az összesített eredménybe egy nem kötelező, előre megírt dolgozat pontszáma is beszámított. A dolgozat pontszáma nélkül Levente 10., Boglárka 16. helyen végzett. A fiatal borászokat Török Zita vezetésével készítették fel.

Külön büszkék lehetünk, hogy Bogárka a borbírálati számban a 4., Levente pedig az 5. helyezést érte el.

Az eredményhirdetést követően több ország képviselete gratulált a diákoknak, így a magyar csapatoknak lehetősége volt ápolni és bővíteni a nemzetközi szakmai kapcsolataikat is. A csoport a versenyen kívül kulturális programokon vett részt: a diákok felfedezték Párizs látnivalóit és megismerhették a méltán híres francia konyha sajátosságait. A látogatásból nem maradhatott ki a Sainte-Chapelle, a Louvre, a Notre-Dame de Paris, a Diadalív, az Eiffel torony, a Montmartre és természetesen a város sok más nevezetessége sem.

Mivel a verseny a SIA Paris expo részeként került megszervezésre, természetesen magát a kiállítást is meglátogatták a fiatalok, így megismerkedhettek a francia régiók gasztronómiájával és mezőgazdaságával.

Az első estét egy különleges esemény, Európai est zárta, ahol a részt vevő 28 ország mutatta be gasztronómiai termékeit, így a fiatalok és kísérőik betekintést kaphattak Európa ízeibe.

A versenyzők és a kollégák kiutazását a centrum Erasmus+ akkreditációs pályázata tette lehetővé (2023-1-HU01-KA121-VET-000131890), a versenyen való részvételt a francia Mezőgazdasági Minisztérium támogatta.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság
Fotó: Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum