Fenntartható módon kell a talajjal gazdálkodnunk

Fenntartható módon kell a talajjal gazdálkodnunk

A műanyagok nem csak a hétköznapjainkban, de a mezőgazdaságban is nélkülözhetetlenek. A mezőgazdasági alkalmazás során számos előnye mellett számba kell venni káros következményeit, és a tudomány eredményeit felhasználva segíteni szükséges a mezőgazdaságban dolgozókat a fenntartható gazdálkodásban – mondta a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.


2023. november 17.

A helyettes államtitkár a bioműanyagok hatása a talajra témakörben tartott szakmai konferencián szólt arról, hogy Magyarország területének csaknem felét a mezőgazdaság gondozza. A talaj az egyik olyan természeti erőforrásunk, amivel fenntartható módon kell gazdálkodnunk. A műanyagokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: akár bioműanyagról, akár hagyományos műanyagokról van szó, meg kell találni azt az optimális megoldást, hogy a lehető legkevesebbet használjuk, a lehető legjobban dolgozzuk fel, és a lehető legjobb alternatívákat mutassuk a termelőknek. Hangsúlyozta, ha eljutunk odáig, hogy mindez már követhető, jó gyakorlatok formájában megismerhető, akkor akár jogszabályalkotás vagy támogatáspolitika oldalról beépülhet a szakpolitikába – tette hozzá.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat 20 évvel ezelőtt indult, amelyhez az Agrárminisztérium ismét saját rendezvénnyel csatlakozott. Idén a műanyagszennyezés csökkentésére és az újszerű talajvédelmi megoldásokra irányult a figyelem. Valóban komposztálhatóak a bioműanyagok? Az eseményen résztvevők „Mit mond a vegyész, az talajökológus és a hulladékgazdálkodási szakmérnök?„ címmel fogalmazták meg és járták körül a kérdést. A környezeti terhelés csökkentése érdekében bevezetett komposztálható bioműanyagok évek óta a piacon vannak. Fejlesztésük az elmúlt évtizedben az ipari társadalmakban erőteljes lendületet kapott. Használatukat ugyanakkor továbbra is fenntartások övezik. A rendezvény azokra a kérdőjelekre, aggályokra igyekezett ráirányítani a figyelmet, melyek a döntéshozókat és a közvéleményt egyaránt foglalkoztatják.

 

Forrás: AM Sajtóiroda
Fotó: Strbik Dorina