Fólia alá kerül a mezőgazdaság

Fólia alá kerül a mezőgazdaság

Egyes területeket mára akkora mértékben fednek műanyagsátrak, hogy az a világűrből is jól látszik. Ráadásul egyre több helyen tűnnek fel a mezőgazdaság által hasznosított melegházak. Viszont ez jelentős és kedvezőtlen környezeti hatásokkal járhat a szakértők szerint.


2024. július 7.

Világszerte terjednek a melegházak

Az Earth Observatory friss jelentéséből kiderül, világszerte egyre nagyobb területeket fednek fóliasátrak a műholdfelvételek alapján. Hozzáteszik, elsősorban Spanyolország déli részein, Észak-Afrikában, Törökországban, Mexikóban, Ecuadorban, Olaszország egyes vidékein és Kínában terjed az ilyenfajta mezőgazdasági termelési mód.

Megjegyzik, már 2019-ben 13 ezer négyzetkilométert tettek ki a melegházakkal borított területek. Azonban ez az érték azóta biztosan tovább növekedett.

Jelenleg Kína állhat az élen ebben a mutatóban, ahol a világ melegházainak 60 százaléka található.

A kutatás szerint melegházak általában olyan területeken jellemzők, ahol a hagyományos mezőgazdálkodás nem lehetséges. Azonban ez kihívásokat jelent a helyi vízháztartásra nézve, illetve egyéb környezetvédelmi aggályokat is felvet. Például a műanyag és a műtrágya használata miatt is jelentős lehet a környezeti terhelés. Emellett az Agroinform megjegyzi, gyakran ritka, védett élőlényeket is veszélyeztet a fóliasátrak terjeszkedése.

Műanyagsátrakban érik az európai gyümölcs és zöldség java

Egyébként a spanyolországi Almeriát „Európa gyümölcsöskertjeként” is ismerik. Azonban találóbb lehet rá az a kifejezés, ahogyan a spanyolok emlegetik: „el mar de plástico”, azaz a „műanyagtenger”.

Műholdképeken is jól látható, ahogyan 32 ezer hektáron sorakoznak itt szorosan egymás mellett az üvegházak fehér, műanyag sátrai a tengerparttól egészen a hegyekig.

Ezen a területen néhány granadai gazdasággal együtt összesen 4,5 millió tonnányi zöldséget termelnek évente, ami az Európai Unió teljes keresletének 50 százalékát (a téli hónapokban 60 százalékát) képes kielégíteni. Jut is az itt megtermelt javakból az Unió legtöbb országába. Ezeknek az üvegházaknak a termelési rátáik az európai mezőgazdaság átlagos termelékenységének akár a 30-szorosát is elérhetik. Viszont egyik nagy hátulütője az ilyenfajta termelésnek, hogy akkora nyomást gyakorol a környezetre, amekkora veszélyezteti a helyi ökoszisztéma jövőjét.

 

Forrás: Haszon/Agrár/ Kónya Ádám
Fotó: Unsplash