Ilyen egy intenzív körteültetvény és egy vertikális farm

Ilyen egy intenzív körteültetvény és egy vertikális farm

Intenzív körteültetvényben és egy kísérleti vertikális farmon tett látogatást az évnyitó kertészeti tanácskozás közönsége Makláron. A Tész-Ész Nonprofit Kft. szervezésében tartott eseményen az Apostol testvérek, Attila és Tamás gyümölcsösét, valamint a Növény-Ház 2008 Kft. fejlesztését láthattuk.


2024. április 16.

Diplomája átvétele után kezdett gyümölcstermesztésbe Apostol Attila 1997-ben, amikor 12 hektár almát telepített a korábban paradicsommal és olajtökkel hasznosított területre. Mára 100 hektárosra nőtt a gyümölcsös, és arra épülve saját hűtőtárolóval, feldolgozóval rendelkezik az Agrosidae Kft. Áruházláncoknak, nagykereskedőknek értékesítik a gyümölcsöt, de kiskereskedelemmel is foglalkoznak, mintaboltjukban lehet megvenni az idénygyümölcsöket.

A vállalkozást indító gyümölcsösből már csak öt hektár az alma, de elég lenne kettő is, mondja Apostol Attila. Meggyet 38, kajszit 12 és szilvát 5 hektáron ter­mesztenek. Az első ültetvényt 2016-ban vágták ki. A gyümölcstermesztésben szaktanácsadók segítségét is kérik, Szentpéteri Tamás, Barkaszi Imre és Kaponyás Ilona ad tanácsot metszéshez, termésritkításhoz, növényvédelemhez, táp­anyag-utánpótláshoz. Fagy ellen magyar gyártmányú szélgépekkel védekeznek, a legújabb éppen a látogatásunkkor érkezett meg a telephelyre.

Saját nevelésű oltványból

A legfiatalabb intenzív körtés indulása nagyon nehéz volt, mondta a tulajdonos: 2017 tavaszán telepítettek 4,5 hektárt, ősszel a 12 hektáros tábla többi részét, és a következő évben tavasszal, nem sokkal a kihajtás után jégverés törte le a friss hajtásokat, máig látható sebeket ejtett a fákon.

A jégeső után pedig tűzelhalás-fertőzés következett, sok fát kellett csonkolni és újranevelni miatta. A Vilmos körte, amit ezen a területen ültettek, nagyon érzékeny erre a betegségre. A megviselt fák nem fejlődtek kielégítően, ezért még két huzalt kellett kihúzni az ültetvényben a legfölső alá, hogy legyen mihez rögzíteni a fákat.

A térállás 3,5 × 0,9 méter, és saját nevelésű oltványokkal telepítették, mert nem tudtak elég szaporítóanyagot beszerezni. Alanyhoz sem jutottak elegendő mennyiségben, ezért vegyesen használtak C birset és BA-29-et, valamint készítettek közbenoltott fákat is C birs alanyon, OHF közbenoltással és Vilmos fajtával. A C birs gyenge növekedésű alany, sajnos érzékeny a tűzelhalásra, viszont korábban fordulnak termőre a fák rajta. Az ültetvényt a Fruit Security jéghálójával szerelték föl. A háló előnyei közé tartozik, hogy a jégesőtől megvédett fákon nem lép fel a nyári melegben gyorsan fertőző tűzelhalás. Műanyag kapcsokkal lehet összeerősíteni a jéghálót, ezt a munkát a 12 hektáron öt géppel három nap alatt lehet elvégezni. A nyitás-csukás munkaerőköltsége körülbelül 100 ezer forint hektáronként.

Két fő fajta

Körtéből a nyereséges gazdálkodáshoz elég 25-30 tonna termést betakarítani egy hektárról, almából már 50-60 tonna ez a határ. A körte tárolásához, kiszereléséhez tehát feleannyi hűtőtér és osztályozókapacitás szükséges, mint az almához. Frisspiacon a belga, holland, olasz és lengyel versenytársakkal kell megküzdeni, viszont nincs iparigyümölcs-mizéria, mert a méreten aluli körtét pálinkának még jól lehet értékesíteni.

Áruházláncoknak kilónként 380-440, pálinkának 180-250 forintért sikerült eladni a körtét tavaly. Most igyekeznek minél kevesebbet tárolni, olyan drága az energia. Minél több kamrában lehet kikapcsolni a hűtést, annál jobb.

Fő fajtájuk a Vilmos és a Bosc kobak, és egy kevés Packham’s Triumph. Ez a fajta ugyan sok szempontból nagyon jó, de a kinézete miatt nehéz értékesíteni, úgyhogy ki is vágják, ami még van belőle. Több körtefajtát is kipróbáltak, de egyik sem vált be eddig: a Conference meg a Fétel apát nem nő elég nagyra Makláron. Bosc kobakból 36 tonnás termést sikerült elérni tavaly, a Vilmosból C birsen 12-13 tonnát, mert tavasszal megfázott.

A sűrű térállású ültetvényben gyökérmetszéssel is visszafogják a fák növekedését. Ősszel szilárd alaptrágyát adnak, a többi tápanyagot a csöpögtető öntözéssel juttatják ki. Kéthetente monoműtrágyákból állítják össze az aktuális tápelem-keveréket. Káliumra van leginkább szüksége a körtének, amit a tenyészidő első felében nitrátként, később szulfátként adagolnak. Nyáron általában szükség van keserűsó kijuttatására is a magnézium pótlására. A nitrogénnel csínján kell bánni a körténél, mert a körte-levélbolha könnyen szaporodik a lazább szövetű hajtásokon.

Makláron amúgy is 2-2,5% a talaj humusztartalma, úgyhogy tavasszal adnak ki mészammon-salétromot. Minden évben 600 kilogramm pelletált csirke­trágyát juttatnak ki egy hektárra.

Több mint húszéves körtést is láthattunk, amit 2002-ben telepítettek C birs alanyon. Az ültetést követő két évben is nagyon hideg volt a tél, mínusz 20 °C is előfordult, amitől sok fa kifagyott. Ebben közrejátszhatott az is, hogy túl magasan ültették el az oltványokat, az alanyból is elég nagy rész a föld fölé került és a fagy­érzékenysége miatt elpusztultak a fák. Az alany az UV-sugárzást sem bírja, ezért azóta feltöltötték a fák tövét.

Vertikális farm

A szakmai nap utolsó látogatása a Növény-Ház 2008 Kft. vertikális farmjához vezetett. A fóliaházak építésére szakosodott céget Csollák Gábor vezeti, és lánya, Fanni lelkesedése vezetett az új vállalkozáshoz.

A 3300 tő salátát és 300 tő szamócát nevelő farm mindössze két hónapja jött létre, egyelőre a rendszer tesztelése és referencia a célja. Hollandiában tett látogatás adta az ötletet, hogyha már fóliaházat tudnak építeni, miért nem próbálják ki a teljesen steril, szabályozott környezetben való ter­mesztést. Rövidítve NFT (nutrient film technique) rendszernek nevezik azt a hidropóniás rendszert, amiben a gyökereket tápoldatfilm veszi körül. Ezzel a módszerrel nagyon jól szabályozható a termesztési ciklus, a keskeny, piramis- szerűen elrendezett, fedett vályúkban mozgó tápoldattal 90%-os vízmegtakarítás érhető el a talajos termesztéssel szemben.

A hőmérsékletet pontosan kell szabályozni, és pótmegvilágításra is szükség van. Ehhez speciális ledes termesztőlámpákat használnak, amikben a kék, piros és UV-fény eloszlásával tudják szabályozni a növények növekedését, minőségét és roppanósságát.

A helykihasználás is sokkal jobb, a kísérleti növényház 220 négyzetméterén 1500 salátával több helyezhető el, mint a földön. Kipróbáltak egy tornyos elrendezésű hidropóniás berendezést is, ami a hobbikertészek számára lehet érdekes.

A környezet teljesen steril, ezért nincs szükség növényvédelemre, tehát vegyszermentesen termelnek. A látogatók is védőöltözetben léphetnek be a létesítménybe. Gondoskodni kell arról, hogy szellőztetéskor se jusson károsító a növényházba, ezért hamarosan rovarhálót és zsilipes ajtót építenek be. A víz fertőtlenítéséről UV-lámpák gondoskodnak.

Az NFT alapja a zárt vályúrendszer, amelyben hidrokosarakban helyezkednek el a kőzetgyapotban előnevelt növények, gyökerük pedig az áramló táp­oldatban fürdik. Nem a teljes gyökérzet lóg a folyadékba, mert csak a vályú alján csordogál a tápanyagban gazdag víz, és annak a ködéből tudnak táplálkozni a növények.

A rendszert nagyon gondosan kell felépíteni, hogy folyamatos és egyenletes legyen a tápoldat áramlása.

Mindennek következtében 30%-kal hatékonyabb a termelés, mint a hagyományos, és minden fej saláta tökéletes és egyforma. A rendszer automatizált és alacsony a munkaerőigénye.

A salátapalántákat is helyben nevelik a sterilitás érdekében. A csíráztató kamrában közel 5000 magot tudnak kicsíráztatni kőzetgyapot termesztőközegben.

A szamócát egyelőre Lajosmizséről szerezték be zöld palántaként, és a gyökerek átmosása után kerültek át a hidropóniás csatornarendszerbe. Nagyobb gyökértömegük miatt ki kellett vágni a cserepek alját és a töveket szivacskorong tartja stabilan. A salátától eltérő igénye miatt külön vizestartályról működik a tápoldatozás, leválasztva a központi rendszerről.

Az első termés már kapható, látogatásunk után hirdették meg a húsvéti salátavásárt fejes saláta, vörös tölgylevelű saláta, multicolor lollo és Salanova salátákból.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/ Horváth Csilla
Fotó: Kertészet és Szőlészet