Kutatók azonosították a cirok virágzását szabályozó géneket és mechanizmusokat

Kutatók azonosították a cirok virágzását szabályozó géneket és mechanizmusokat

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (DOE) Brookhaven National Laboratory és az Oklahoma State University tudósai azonosították azokat a kulcsfontosságú géneket, amelyek szabályozzák a cirok virágzását.


2024. április 17.

A cirok, az USA-ban egy fontos bioenergia-növény, korlátozott növekedési periódussal rendelkezik, amelyben a biomassza felhalmozható, mielőtt a növény átlépne a szaporodási, virágzási fázisba. A New Phytologist folyóiratban közzétett eredmények „megvilágítják a cirok virágzását szabályozó génszabályozó hálózatot, és új betekintést nyújtanak abba, hogy ezek a gének hogyan használhatók fel a cirok minőségének javítására, a bioenergetikai célok elérése érdekében” – mondta Meng Xie, a Brookhaven Lab biológusa. A cirok kiválóan alkalmas a fenntartható mezőgazdaságra, mivel képes a szélsőséges körülmények között fejlődni, jól tolerálja a félszáraz területeket és a viszonylag magas hőmérsékletet. A cirok növekedési és virágzási (szaporodási) ciklusát a napfény időtartama szabályozza. Amikor egy növény virágozni kezd, megáll a növekedésben. A virágzási időt megváltoztató és szabályozó gének megértése segítheti az élelmiszer- és bioüzemanyag-felhasználásra egyaránt termesztett cirok optimalizálását.

Brookhaven csapata az SbGhd7 nevű gén feltárásával kezdte, amelyet korábban a későbbi virágzással hoztak összefüggésbe. A génnek a csökkent vagy nem létező virágzási ciklussal való összefüggésére bizonyítékot találtak, amikor Oklahoma államban transzgénikus ciroknövényeket alakítottak ki a virágzás-szabályozó gén túlzott expressziójára. Az ilyen géntúlexpresszált cirokfajták egyáltalán nem virágoztak, és több mint kétszer akkora biomasszával rendelkeztek, mint a kontrollnövények.

 

Forrás: SeedWorld, Magyar Mezőgazdaság/ Jung Ivett
Fotó: SeedWorld