Legyen takarmányadalék a fenyőliszt – javasolják a kutatók

Legyen takarmányadalék a fenyőliszt – javasolják a kutatók

Az oroszországi Altaj Kraj kutatócsoportja bebizonyította a fenyőliszt hatékonyságát a szarvasmarhák, a libák és a csirkék takarmányozásában. A tudósok kitartanak amellett, hogy a fenyőfa őrölt zöld tömegének keverékéből készült fenyőliszt értékes takarmányvitamin-forrássá válhat az állatok étrendjében.


2024. február 10.

„A fenyőliszt karotinban és cukorban gazdag. Olyan makro- és mikroelemeket tartalmaz, mint a kalcium, a foszfor, a vas, a réz és a mangán” – írta az egyik tudós a tanulmányhoz fűzött jegyzetében, hangsúlyozva, hogy az importált karotintartalmú takarmány-adalékanyagok helyettesítésére szolgálhat.

A fenyőlisztnek átfogó hatásmechanizmusa van az állati szervezetben, nevezetesen antioxidáns, vérképző, immunstimuláló, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő – állítják a kutatók.

A fenyőliszt növekedésserkentőként használható, növelve az állatok és a baromfi termelékenységét, miközben csökkenti a termelési egységre jutó takarmányköltségeket.

Tejelő szarvasmarhák – az enyhe élesztés növekedése

A tudósok nyilvánosságra hozták, hogy a fenyőliszt beiktatása az ellés előtt 20 nappal az üszők és az ellést követő 20 napon belül az elsőborjú üszők takarmányába nem volt hatással az ellés utáni komplikációkra, és hozzájárult a napi átlagos tejhozam 7,7%-os növekedéséhez, ami további 335 kg tej termelését biztosította a kísérleti csoportban.

Bikák – a sperma minőségének és mennyiségének növekedése

A szimentáli bikák takarmányába naponta 0,5 kg/fej mennyiségben hozzáadott fenyőmagliszt pozitív hatással volt a spermiumok minőségére és a vérmennyiségre. A kutatók 7,4%-os növekedést regisztráltak az ejakulátumok számában, 4,2%-os növekedést az ejakulátum mennyiségében, 6,7%-os növekedést a spermiumok aktivitásában és 7,9%-os növekedést a spermiumok koncentrációjában.

A vizsgálatokról további részleteket nem közöltek.

Csirke – a mortalitás csökkenése

A plymouthi sziklatyúkok takarmányában a fenyőliszt használata 6%-os csökkenést biztosított az elhullásban, és a bruttó tojásgyűjtés 4,19%-os növekedéséhez, az egy tojótyúkra jutó tojástermelés 4,10%-os növekedéséhez és a kikelt csibék számának 1,8%-os emelkedéséhez vezetett – közölték a tudósok.

Libák – a tojástermelés növekedése

A Lindovszkaja ludak, egy helyi keresztezett fajta takarmányában a fenyőliszt hozzájárult az elhullás 12,0%-os csökkenéséhez a kontrollcsoporthoz képest, és 10,14%-kal, 11,1%-kal, illetve 4-gyel növelte a keltetőtojások bruttó gyűjtését, az egy tojótyúkra jutó tojástermelést és a kikelt fiókák arányát – jelezték a tudósok.

Kihívások – emészthetőség

Néhány korábbi tanulmányban az orosz tudósok az emészthetőségi problémákat jelölték meg a fenyőliszt kereskedelmi felhasználását akadályozó fő tényezőként. Arról azonban nem nyilatkoztak, hogy hogyan sikerült megoldaniuk ezt a problémát, vagy hogy tervezik-e a fenyőliszt ipari termelésének megkezdését.

Forrás: Margó.hu, allaboutfeed.net
Fotó: Unsplash