Nyílt levélben fordult Nagy István az élelmiszerláncokhoz

Nyílt levélben fordult Nagy István az élelmiszerláncokhoz

Az agrárminiszter nyílt levelet intézett valamennyi magyarországi kiskereskedelmi lánchoz.


2020. április 8.

Az agrárminiszter nyílt levelet intézett valamennyi magyarországi kiskereskedelmi lánchoz. Nagy István levelét változtatás nélkül itt olvashatják:

Mindenekelőtt szeretném kifejezni elismerésemet és köszönetemet a kereskedelemben tevékenykedő valamennyi dolgozónak az elmúlt hetekben nyújtott munkájáért, amellyel lehetővé tették, hogy a magyar lakosság hozzájuthasson minden szükséges élelmiszerhez és áruhoz. A jelenlegi helyzetben kulcsfontosságú az élelmiszerlánc zavartalan működése, és a kereskedelmi szektor magas színvonalon helyt állt ebben a rendkívüli helyzetben is. A fogyasztók érdekében azonban tovább kell dolgoznunk, és együttes erőfeszítéseket tennünk annak érdekében, hogy a következő időszakban is fenntartsuk az ellátási lánc megfelelő működését.

Nagy István agrárminiszter (j) egy virágárussal beszélget a kaposvári piacon 2020. március 28-án
Fotó: Varga György / MTI

A koronavírus járvány, amely 2020 elején a világ számos országában, így hazánkban is megjelent, nagyon súlyos terhet ró az egész magyar gazdaságra és várhatóan valamennyi gazdasági szektornak különböző mértékű, de jelentős károkkal kell számolnia.

A járvány negatív hatásai már az agráriumban és az élelmiszergazdaságban is érezhetőek, hiszen a szerte a világban és az Európai Unióban meghozott járványügyi intézkedések okán jelentősen csökkennek exportlehetőségeink, változékonnyá válik a hazai fogyasztás dinamikája, ami hatalmas károkat okoz az ágazatban tevékenykedő szereplőknek és veszélyezteti jövőbeli fennmaradásukat.

Minden ágazat, így az agrárium és az élelmiszergazdaság is megsínyli a válságot, azonban közösen tehetünk azért, hogy csökkentsük a károk mértékét és lehetővé tegyük a gazdaság minél gyorsabb regenerálódását. A Kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy kezelje a járvány által előidézett negatív gazdasági hatásokat, de ebben a munkában kiemelt szerepe van a közös társadalmi felelősségvállalásnak is.

Az Agrárminisztérium vezetőjeként úgy vélem, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a magyar munkahelyeket megőrizzük, és a hazai gazdasági szereplőket a rendelkezésünkre álló lehető legtöbb eszközzel segítsük, hogy ellensúlyozni tudjuk a koronavírus okozta járvány negatív hatásait ágazati szinten.

Nagy István agrárminiszter (j) egy őstermelővel beszélget 2020. január 25-én a nagykőrösi piaccsarnokban
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Miniszterként és civilként egyaránt hiszek a társadalmi felelősségvállalásban, ezért jelen levelemben szeretném felkérni Önöket arra, hogy a magyar mezőgazdasági termelők és élelmiszer feldolgozók védelme, a hazai munkahelyek megőrzése érdekében, a szolidaritás jegyében fonják szorosabbra együttműködésüket a hazai agrár- és élelmiszeripari beszállítókkal, segítve ezzel a magyar lakosság minőségi magyar áruval történő ellátását.

Kérem továbbá, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar termékek elérhetőségét biztosítsák és fogyasztásukat ösztönözzék, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a hazai élelmiszergazdaság szereplői, vállalkozásaink, munkavállalóink és gazdálkodóink számára megteremtsük az esélyét a gazdasági életben maradásra ezekben a nehéz időkben.

A magyar élelmiszertermelés biztonságának fenntartása és a munkahelyek megőrzése érdekében kérem, hogy a hazai beszállítókkal történő együttműködésüket a fentiek szellemében alakítsák és ezzel is segítsék a magyar agrár- és élelmiszeripari ágazat talpon maradását.

A hazai agrárgazdaság érdekében tett erőfeszítéseiket előre is köszönöm.