Technikusképzés indul a Georgikonon

Technikusképzés indul a Georgikonon

Az iskolarendszerű mezőgazdasági technikusképzés újra virágkorát éli, a mezőgazdasági vállalkozások, gazdaságok keresik a mezőgazdasági területen technikumi szintű végzettséggel és szaktudással rendelkező munkatársakat.


2024. április 24.

Ez a képzés ugyanis pont azt a szakmai tudást és középvezetői alkalmassági lehetőséget adja meg, amire a legtöbb gazdaságnak szüksége van. A szakképzés átalakításával újból „létrehozott” ötéves, érettségit és szakmát is adó technikumok ezt a feladatot vállalták fel.

Ennek az igénynek a kielégítésére indul újra a mezőgazdasági technikusképzés Keszthelyen, a MATE Georgikon Campus, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (SzC), és a Zalaegerszegi SzC Keszthelyi Közgazdasági Technikum együttműködésében. A mezőgazdasági technikusképzés megszervezéséről sajtótájékoztatón számoltak be.

Rózsa László, a Georgikon Campus főigazgatója, Vizlendvai László, Szabó Károly, Nagy Bálint, Vozár Péterné, Páhi Sándorné Szalai Éva és Szabó Péter a sajtótájékoztató résztvevői

A Festetics György által alapított, ma 227 éves Georgikon Campus rendezvényén Szabó Péter főigazgató-helyettes elmondta, hogy a mezőgazdasági képzés nagy múltra tekint vissza Keszthelyen. A város alpolgármestere, Vozár Péterné kiemelte, hogy Keszthelyen alapították 79 éve a Nagyváthy János Mezőgazdasági Technikumot, és 270 éve született a névadója, Festetics György valamikori jószágigazgatója.

A technikusképzés újraindítása tehát itt szinte törvényszerű.

A Zalaegerszegi SzC főigazgatója, Vizlendvai László és kancellárja, Szabó Károly szerint az egyetemmel való régi jó együttműködés megadta a lehetőséget arra a közös gondolkodásra, amely a technikum, az egyetem és a jövendő munkahely egymásra utaltságát fogalmazza meg: hogy a diák itt tanuljon, és lehetőleg a vonzáskörzetben találjon munkát. A szakképzésnek alkalmazkodnia kell az új igényekhez (kellenek a gazdasági, pénzügyi, technikai, informatikai ismeretek is), szükség van az érettségizett, modern szaktudással rendelkező mezőgazdasági technikusokra. A Keszthelyi Közgazdasági Technikum igazgatója, Páhi Sándorné Szalai Éva elmondta, hogy több tanáruk, oktatójuk végzett az egyetemen, többször szerveztek közös pályaorientációs napokat. A szakmai munka azonban most kezdődik majd igazán.

Szabó Péter zárógondolataiban felhívta a figyelmet a MATE 2030 stratégiára, amibe már beletartozik a mezőgazdasági technikusképzés keszthelyi újraindítása is. A Georgikon Campus képzéseiben így minden szint megtalálható lesz a technikusképzéstől a felsőfokú szakképzésen és az alapképzésen keresztül a mester-, a szakmérnök- és a doktorképzésig. Mindehhez megadja a szükséges gyakorlati hátteret a mintegy 700 hektáros tangazdaság/tanüzem.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság
Fotó: Magyar Mezőgazdaság