Termésbiztonság, hatékonyság, kényelem

Termésbiztonság, hatékonyság, kényelem

Az idei Sivalon több mint 700 kiállító mutatta be újdonságait. Többek közt mezőgazdasági, borászati gépekkel, eszközökkel, növényvédelmi és csomagolástechnológiai megoldásokkal készültek, de döntéstámogató szoftvereket is hoztak a résztvevő cégek.


2024. március 20.

Csaknem 25 ezren látogattak el a 37. Sival nemzetközi kertészeti kiállításra Angers-ba. Franciaország legjelentősebb zöldség-gyümölcs ágazati eseményén is korunk kihívásaira fókuszáltak: a fenntarthatóságra, a víz- és energiatakarékos megoldásokra, a talajvédelemre, a hiányzó munkaerőt helyettesítő automatizálásra, robotikára, a mesterséges intelligencia minél szélesebb körű alkalmazására, valamint arra, hogy hogyan tehető vonzóbbá az ágazat a fiatalok számára. A vízkészletek minél hatékonyabb felhasználásának, az ökológiai gazdálkodásnak és a szakember-utánpótlás fontosságának külön fórumokat szenteltek. A rendezvény idén is számos nemzetközi szakember-találkozónak adott otthont, kiemelt vendég volt Szenegál.

Az idei Sivalon több mint 700 kiállító mutatta be újdonságait, mezőgazdasági, borászati gépekkel, eszközökkel, növényvédelmi és csomagolástechnológiai megoldásokkal éppúgy készültek, mint a gazdálkodók döntéseit segítő szoftverekkel, és persze a legjelentősebb francia faiskolák és ottani, illetve nemzetközi nemesítő, vetőmag-forgalmazó cégek kínálatát is megismerhettük.

A mintegy száz külföldi kiállító főként Olasz- és Spanyolországból, illetve Hollandiából érkezett.

A hagyományoknak megfelelően idén is díjazták az innovációkat, új zöldség- és gyümölcsfajták; növényvédelmi és táp­anyag-utánpótlási megoldások; gépek és automatizálás, termesztőberendezések és felszereltségeik; marketing és csomagolás; támogató szoftverek a képzéshez, döntéshozatalhoz; kollektív megközelítés, azaz közös promóció, tájékoztatás, valamint logisztika kategóriákban. A 69 jelöltből idén 21 kapott arany-, ezüst- vagy bronzérmet. A termelőkből, technológiai szakemberekből és újságírókból álló zsűri négyet tartott arra érdemesnek, hogy a képzeletbeli dobogó legfelső fokára kerüljön. Értékelésükkor egyaránt figyelembe vették az innováció környezeti, társadalmi és gazdasági hasznosságát.

Az innováció egyik motorja, a robotizálás például nemcsak az élő munkaerő kiváltását és a munkahatékonyság növelését szolgálja, de csökkenteni lehet vele a környezetterhelést (szén-dioxid-kibocsátást) is.

A mesterséges intelligencia alkalmazása pedig a robotikán kívül egyebek közt könnyíti a megelőző növényvédelmet és a terméselőrejelzést, derült ki az újdonságok láttán. Ahogyan az ellenálló zöldség- és gyümölcsfajtáknak sem csupán az a jelentőségük, hogy növeljék a termésbiztonságot, a gazdálkodás jövedelmezőségét. Legalább ilyen fontos, hogy segítik a fenntartható gazdálkodást, a környezet védelmét azzal, hogy például kevesebb növényvédő szer felhasználásával termeszthetők, avagy jobban viselik az időjárási szélsőségeket. Jobb eltarthatóságuk ugyanakkor a fogyasztói igényeknek való folyamatos megfelelésben játszik szerepet. A fenntarthatósági törekvések részei még a növényi betegségek, károsítók ellen bevethető természetes megoldások, a digitalizáció pedig a jó döntések meghozatalához ad hatalmas mankót, és ezzel szintén több területen van előnye.

A fajtaújdonságok közül idén a legnagyobb elismerést az Enza úgynevezett HREZ fajtái kapták, melyek magas szintű ellenálló képességgel (HR) rendelkeznek a paradicsom barna termésráncosodás vírussal (ToBRFV) szemben.

Ez a betegség egyre nagyobb gondot, veszteséget okoz Franciaországban is. A hozamra, az eltarthatóságra és az általános minőségre gyakorolt kedvezőtlen hatása veszélyezteti a termesztés jövedelmezőségét és persze a piaci ellátást. Tudvalevő, hogy termesztésbiztonságot csak a magas szintű ellenállóság ad, az egészségügyi óvintézkedések azonban továbbra is fontosak a vírus elleni küzdelemben. A HR alapja egy túlérzékenységi reakció, ami azt jelenti, hogy ha a vírus találkozik a növényi sejttel, akkor a körülötte lévő sejtek elpusztulnak, így blokkolják a vírus terjedését a növényben. Normál vírusnyomásnál a ToBRFV vírusnak nincsenek tünetei a HREZ fajták tövein. A termés egészséges marad, és mivel a nemesítésben az volt a cél, hogy a fajták magas szintű ellenálló képességéhez kimagasló teljesítmény társuljon, a várható hozam sem csökken. Már több mint ezer hektáron termesztenek HREZ paradicsomfajtákat a világon, és a HR ellenállósággal felvértezett Enza-fajták száma folyamatosan növekszik a különböző típusokban, tudtuk meg.

Ugyanebben a kategóriában ezüst elismerést kapott a Syngenta Cartesio karfiolfajtája, melynek mindenekelőtt a látványában van az újdonsága.

A nemesítők bíznak benne, hogy a tökéletes formájú, ám fehér Romanesco típusú karfiol felkelti a fogyasztók, kereskedők érdeklődését, és új piaci lehetőséget teremt. A szabályos tornyokból álló fehér rózsa nemcsak mutatós, hanem finom is, kellemes, kissé dióra emlékeztető az íze.

A körülbelül 90 napos fajta rózsái 1,2-1,8 kilogrammosak, könnyen szétszedhetők csaknem azonos méretű részekre.

A francia Dalival faiskola idén sem ment haza díj nélkül, ugyancsak ezüst elismerésben részesült a Tonik almafajtája. A bicolor, élénkpiros-rózsaszín, ropogós, 75-80 milliméteres gyümölcsökben kellemes a cukor és a sav aránya. A fajta legnagyobb előnye talán a kiváló tárolhatósága: normál hűtőkamrában több mint hat hónapig eltartható a gyümölcse minőségromlás nélkül, azaz nem ró nagy költséget a termelőkre a tárolás. A fák könnyen irányíthatók, kiegyenlítetten nagy hozamúak, és méretükből adódóan könnyen elvégezhetők az ápolási munkák és a szedés. A fajta varasodásra nem túl érzékeny, és genetikailag toleráns a tűzelhalásra, ami csökkenti a növényvédelmi kiadásokat és a növeli a termésbiztonságot. A Tonik szabadon termeszthető fajta.

A francia Gautier Semences vetőmagcég az ősszel piacra kerülő partenokarp Frutastic cukkinicsaláddal szerezte meg a bronz elismerést a fajtaújdonságok között. A nemesítőknek az volt a céljuk, hogy kiszámíthatóan nagy hozamokat, jó minőségű termést érhessenek el a kertészek nem ideális körülmények közt is, azaz ha nem megfelelő a beporzás, mert hiányoznak a beporzók, túl nagy a hőmérsékletingadozás, avagy túl hideg vagy meleg van a megtermékenyüléshez. A termésbiztonsághoz ráadásul még kötődéssegítőt sem kell használni.

A hengeres, sötétzöld színű, szabályos méretű termések teljesen megfelelnek a francia piac elvárásainak. A cukkinicsalád szabadföldi és védett termesztésre is alkalmas, első két tagja a Mavaric és az Iconic, 2024 végén már vetőmagot is ígér belőlük a Gautier Semences.

Az innovatív gépek, automatizálás kategóriában a Leafy paradicsomlevelező robotot tette az első helyre a zsűri. A francia Aisprid cég a termelőkkel együttműködésben hároméves kutató-fejlesztő munkával hozta létre a mesterséges intelligenciával társított robotot, mely nagy terhet vesz le a munkaerőhiánnyal küzdő paradicsomhajtatók válláról. A levelezés ugyanis szinte annyi időt kíván, mint a szedés, ráadásul elég megerőltető feladat. Nem beszélve arról, hogy a robotnak hála a termelő nyugodt lehet, hogy a munkával biztosan időben, a tervek szerint végeznek, ráadásul kevesebb költséggel, mint ha embereket alkalmaznának. Az is előny, hogy ha kevesebbszer közlekednek a dolgozók a sorok közt, kisebb lesz az esetleges betegségek terjesztésének kockázata.

Nyolc kertésznél folyt a tesztelés, azóta tíz robotot már hadra is fogtak. A paradicsomhajtató kertészetek szolgáltatásként vehetik igénybe a munkájukat, és elégedettek velük: nagyon precízen, dolgoznak, és távolról is felügyelhetők.

Az Asprid levelezőrobotja egyedülálló megoldás erre a feladatra. Önállóan halad a sorok közti fűtőcsöveken, a szabadalmaztatott robotkarokkal eltávolított leveleket a sorok közé ejti, a vágószerszámot pedig UVC-fénnyel fertőtleníti. A könnyű beállítást segíti az érintőképernyős felhasználói felület. Napi 20 óra munkavégzésre képes 4 órás töltéssel, a működéshez pedig 4G mobilinternet- kapcsolat szükséges. A teljesítménye folyamatosan növekszik az időnkénti szoftver-, hardver- és AI-frissítéseknek köszönhetően. Minél több tapasztalatra tesz szert, annál hatékonyabb lesz, és még pontosabb lesz a vágás. Egyelőre még csak paradicsomállományban működik, és azon belül is a fürtös fajtákon, tervezik azonban, hogy kígyóuborka-állományban való munkavégzésre is betanítják.

A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy nem volt egyszerű dolguk, hiszen hardver- és szoftveroldalról is komoly kihívás annak elérése, hogy a robot a kívánt műveletet milliószor is jól végezze, mivel minden növény egyedi. A robotot ezért több kamerával is felszerelték.

Egy központi kamera pásztázza a paradicsomnövényeket, a leveleket és a paradicsomokat, hogy azonosítsa a vágási pontokat, valamint a robot útját elálló lehetséges akadályokat.

Ezután a robotkar a vágási pont felé mozdul, miközben egy másik, karvégi kamerát használ. A mesterséges intelligencia algoritmusok alapján dönt a vágás helyéről, hogy az minél közelebb legyen a főszárhoz.

Szintén a kézimunkaerő-igény csökkentésére és a kényelmesebb, hatékonyabb munkavégzésre szolgál, csak éppen a sárgadinnye betakarításánál az ugyancsak francia Ream-Agri cég termésösszegyűjtő eszköze, el is nyerték vele a Sival ezüstérmét a gépesítés kategóriában. Egy sárgadinnye-termesztő kérésére született meg a traktorhoz kapcsolható eszköz. A szabadalmaztatott forradalmi találmány sajátosságai az oszcilláló villák, amelyek a sorok közé kirakott dinnyéket egy rugalmas gumihengerhez terelik, ami anélkül juttatja őket a felhordószalagra, hogy megsérülnének. A szalag végén pedig egy forgó, állítható magasságú, szintén rugalmas „hálós kosár” gondoskodik arról, hogy a termés óvatosan kerüljön a konténerbe.

A gépi megoldással mintegy 60%-kal csökkenthető a szedés kézimunkaerő-igénye, hiszen a dolgozók feladata csak az érett termések levágása és a sorok közé helyezése, de nem kell foglalkozniuk a ládákba rakással és a teli ládák összegyűjtésével.

Egy vagy két szedőfejes kivitelben kapható. Szabadföldön és fóliaházakban is tud dolgozni, kis és nagy gazdaságokban egyaránt gazdaságos a használata. Munkasebessége 4 km/óra, és négy ember nehéz munkája váltható ki vele. Kerek és hosszúkás termések összegyűjtésére is alkalmas.

Az Agrivaloire francia családi vállalkozás korszerű AspergeSpin betakarítógépei már évek óta ismertek a spárgatermesztők körében, mintegy 14 ezer dolgozik belőlük világszerte. A gyártó a Sivalon az új találmányát, a tárcsás bakhátkészítőt mutatta be, és elnyerte a kiállítás ezüst elismerését. Az EcoSpader 2030 a rászerelt forgóásóval és tárcsákkal anélkül dolgozza meg a talajt, és készíti el a bakhátat, hogy megsértené a sípokat. A hagyományos tárcsákkal ellentétben csak a traktor kerekei közé eső talajt mozgatja, és csakis menetirányban. Laza, levegős, homogén bakhátat képez, amiben akadálytalanul fejlődhet a spárga, könnyű a betakarítás, ráadásul gyorsabban felmelegszik, így fokozható a koraiság. Munka közben az oldallemezek erősen nyomják a bakhát oldalait, a gép hátulján elhelyezett nyomólapok pedig lesimítják és megadják a végleges formáját. A bakhát magassága előre rögzített, a szélessége pedig igazodik ahhoz, hogy mennyi talaj áll rendelkezésre a bakhát készítéséhez. A tárcsák szöge és mélysége állítható.

A folyamatos sávos műveléssel a spárgasorok közti növénytakarót nem teszik tönkre, így kímélik a talajt, és hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, illetve a műveletlen sorközbe nyúló spárgagyökereket sem vágják el.

Az EcoSpaderrel megelőzhető a fölösleges talajtömörödés a sorok közt és a spárgatövek fölött. Mivel a gép hossz­irányban műveli a talajt, kevesebb energia kell hozzá, mint a hagyományos tárcsák használatakor, így a traktor kevesebbet fogyaszt, kevésbé szennyezi a környezetet.

A szezon végén a gép szélesebb ágyást alakít ki, hogy nagyobb felületen tudjon behatolni a csapadék a talajba.

Szintén ezüst elismerést kapott a Chabas cég a nagyon mozgékony Viroc traktorért. A különösen szőlőültetvényekben hasznos traktor nyomtávja 90-115 centiméter közt változtatható. Sokféle eszköz kapcsolható hozzá, például aprítógép, levelező, gréder, sorközművelő kasza, és képes a teli konténerek szállítására is. A megfordítható kabin pedig lehetővé teszi, hogy előre és hátra szerelt eszközzel is dolgozzon. A tartós, alumíniumvázú kabin emellett kényelmes, jól záródik, így nem kell tartani attól, hogy a permetszer, por beszivárog.

Keskeny kialakításából és a rászerelhető különböző kerekekből adódóan meredek domboldalakon, szűk sorokban is tud dolgozni, és minden esetben kíméletes a talajhoz. A 82 fokos kormányszögnek és az egyméteres fordulási sugárnak köszönhetően a 180 centiméter sortávú szőlőültetvényekben haladva képes egyből ráfordulni a szomszédos sorközre.

Az Elatec elektromos önjáró rendszerével nemcsak hatékonyabban, hanem kényelmesebben is lehet dolgozni. A Sival bronz elismerését kapta. A teljesen nyitott alvázra szinte bármilyen munkaállomás rászerelhető. Használható vetőgépként, szállítóeszközként, ülve vagy hason fekve végezhető róla palántázás, gyomlálás, zöldségbetakarítás, átalakítható kézi kapálóeszközzé, fóliafektetővé, bakhátkészítővé. Nagy ellenállóságú, bevált ipari alkatrészekből készült, és ellátták precíz elektromos kormányművel, valamint vezetést segítő kamerával, így képes a sorkövetésre. Egyszerűen és könnyen használható, a villanymotornak köszönhetően csendes, nem kell olajat és szűrőket cserélni, nincs füst- vagy gázkibocsátás, ami különösen az üvegházakban végzett munka során előny.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/ Rimóczi Irén
Fotó: Rimóczi Irén és műhelyfotók